Valencia

Jørgens reisebrev

  • På grunn av Korona ble mitt opprinnelige utveklsingsopphold i Valencia utsatt, og jeg reiste til Spania i begynnelsen av januar 2021. Det er mer vanlig å reise i begynnelsen av skoleåret i august/september, enten for et halvt eller et helt år. For meg ble det istedenfor siste del av tredjeklasse og første del av fjerdeklasse.

    De første fire ukene gikk jeg på språkskolen Costa de Valencia, hvor jeg hadde spanskundervisning for å børste støv av gamle spansk-ferdigheter fra videregående. UPV tilbyr også et intensivkurs på en uke i Ghandia, som kan anbefales da dette også er veldig sosialt. Det var nok avgjørende for at dette oppholdet skulle lykkes, for selv om jeg teknisk sett oppfylte språk-kravene til universitetet, så var det mye som hadde forsvunnet siden spanskundervisningen på videregående. Det er nokså vanlig at både forelesere, administrasjonen, bibliotekarer osv. ikke snakker engelsk, så man er nok avhengig av å være i stand til å kommunisere på spansk, også om man kun tar engelske fag.

    I februar begynte jeg på universitetet, som er veldig annerledes fra det jeg var vandt med fra NMBU. UPV er mye større, men stort sett samlet på et Campus. Universitetet har fokus på ingeniørfag og teknologi, og har omtrent 30.000 studenter. På fakultetet for arkitektur er det over 2000 elever, med mange internasjonale studenter. Høsten 2021 var vi omtrent 170 utvekslingsstudenter på ETSA (arkitekturfakultetet), så her er det et stort internasjonalt miljø. I Spania, særlig på de polytekniske universitetene, er arkitektur ansett som et ingeniørfag. Mange fag er derfor veldig tekniske, og minner mye om det vi kjenner som byggingeniør-studier i Norge. Vær obs på dette når du velger fag dersom du ikke har god realfagskunnskap fra VGS (fagene jeg har listet opp til høyre har ikke mye realfag, men mange av fagene krever god kunnskap om 3D-programmer, rendering, adobe osv).

    Foreleserne er dyktige, og jeg opplever et høyt faglig nivå på fakultetet. Det er nytt og lærerikt å arbeide sammen med arkitekturstudenter og jeg opplever en stor variasjon av metoder, kunnskap og innfallsvinkler til problemstillingene vi arbeider med i et så internasjonalt studiemiljø. Blant alle Erasmus-studentene på arkitekturfakultetet er det få fra Skandinavia og jeg var én av to studenter som gjør et fullt integrert masterløp i byplanlegging. De aller fleste studentene studerer arkitektur, og her som i mange land er urbanisme en fordypning innenfor arkitekturutdanningen og ikke et eget studieløp.

    I tillegg til universitetslivet og campus er Valencia en by proppfull av kultur, mat, underholdning, strandliv og natur. Vi har leid motorsykler og sust nedover kysten, tilbragt hundrevis av timer på stranden, spist alt for mye god mat og til og med lært oss (litt) salsa og bachata. Hvis du skal hit på utveksling anbefaler jeg deg å benytte anledningen til å reise litt rundt i Spania. Det går hurtigtog til både Barcelona, Alicante og Madrid, men enda bedre er det å bli venn med noen lokale som har bil.

    Det er noen åpenbare kulturforskjeller mellom det å bo i Oslo og Valencia. På vei til universitetet om morgenen, litt før klokken 9, er kafeer og bodegaer allerede fulle av spanjoler som deler en flaske vin, eller tar seg en øl. Det samme gjelder spisestedene på campus, som stort sett hele dagen florerer av studenter som tar en cerveza i pausen, før eller etter timen. Jeg er nokså punktlig av meg, og ankommer timen på tid. Det lærte jeg fort at jeg ikke skal gjøre, for tid fremstår langt mer veiledende her enn hjemme i Norge. Også klasseromskulturen fremstår hakket mer uformell, noe jeg for så vidt opplever som positivt. For eksempel virker det ikke som at redsel for å rekke opp hånden eksisterer i de spanske klasserommene og det er flere diskusjoner mellom studentene og professorene enn hva jeg er vandt til.

    Valencia har vært en fantastisk studieplass for meg, og jeg har blitt kjent med mange flotte folk og utviklet språkferdigheter i både engelsk og spansk. Det er til en hver tid mye og finne på, og med så mange internasjonale studenter er det vanskelig å finne tid til å kjede seg.

  • • Restauranter:
    La Casa Montaña, Malafama, Rodamon, La Trobada, La Cantina Ruzafa

    • Ta en drink:
    Fabrica Hielo, Lindala Bar, Bodega Fila, La Negrita eller hvor som helst i Ruzafa

    • Danse:
    L´Umbracle og MYA, Radiocity (veldig bra reggea-konsert på onsdager og lørdager), Oven club, Splendini, Spook

    • Utendørs:
    Stranda (sjekk ut enden av Playa Patacona), parken Turia/ el rio, Chulilla, botanisk hage

    • Reisemål:
    Snorkling i Xàbia litt sør for Valencia, Madrid og Barcelona (hurtigtog), Sevilla og Granada.

  • Stort sett greie priser på bolig, mellom 200-400 euro per måned. Du finner leiligheter på FB-sider for Erasmus, Spotahome eller Idealista. NB: Pass på svindel, be om en Facetime-visning av leiligheten dersom du ikke har anledning til å se den fysisk.

  • Semester A:

    • Architectural Drawing, 13374

    • Graphic and Chromatic Design for Architecture and Urban Space, 34159

    • Architectural Design Projects 2, 13381

    • Spanish B2, 13449

    • History of Art, 13386

    Semester B:

    • Architectural Visualization and Computer Processing, 13349

    • Workshop on urban planning, territory and landscape, 13357

    • Spanish B1, 13458

    • Sculpture and urban space, 13127 (Faculty of Fine Arts)

    • Urban Planning 3, 13394

  • Språk:
    Noen fag på engelsk og noen på spansk. Det er mulig å kun velge engelske fag, men ikke alle forelesere er like gode på engelsk. Du må ha minst karakter 4 fra spansk 2 eller 1+2 fra VGS eller tilsvarende B1 for å kvalifisere til utveksling på UPV

  • MITT BESTE TIPS

    Skaff deg en billig sykkel eller kjøp et abonnement på Valenbici (sykkel er den mest effektive reisemåten og det er veldig flatt). Kjøp deg også et medlemskap på Socio for å få tilgang på alle idrettsfasiliteter på campus! Hvis du virkelig vil lære deg spansk så ta fag på spansk, om du kun velger engelske fag ender du raskt opp meg kun engelsk-talende venner.