Wageningen

Mathildes reisebrev

  • Før jeg bestemte meg for å dra på utveksling var jeg velig usikker på om det var noe som «passet meg». Etter oppholdet ser jeg bare positive sider ved å ha dratt. Jeg brøt ut av den trygge komforsonen som Ås gir og ut til noe usikkert. Selv med bare en kort flytur fra Norge til Nederland ender man opp med å bli kjent med en ny kultur og mange nye mennesker.

    Jeg bodde privat med en venninne fra NMBU og to andre jenter fra Sverige. Jeg ble også gjennom fadderuka og ESN kjent med folk fra blant annet Nederland, Tyskland, New Zealand og Frankrike.

    Fagene jeg hadde var spennende, selv om nivået på noen av de var litt høyere enn jeg forventet. Det var et fag på morgningen og et på kvelden som gjorde at timeplanen alltid gikk opp, men til gjengjeld at dagene kunne bli litt lange. Med hjelp fra studieveileder fikk jeg valgt fagene og alle fagene ble godkjent når jeg kom tilbake. Noen av fagene erstattet også obligatoriske fag ved NMBU slik at det ble mer plass til valgfrie emner når jeg kom tilbake.

    Nederland er et veldig fint land med mange fine steder å besøke. Jeg ble spesielt glad i Amsterdam og hvordan byen er bygd opp. Uansett hvor i Nederland man drar finner man fine og sjarmerende bygninger og byer som er godt bevart med masse fin arkitektur.

    Wageningen har som Ås mange foreninger, ikke alle er like åpne for utvekslingsstudenter, men man finner de som er åpne for oss også. Jeg ble med i en forening og vi hadde mange hyggelige middager og morsomme fester. Dette er en kjempefin måte å bli mer integrert blant de nederlandske studentene.

    ESN er en forening for studenter fra Europa, vi dro på flere morsomme turer som Oktoberfest i München og omvisning i Amsterdam. Det ble også arrangert quizer og middager som gjør at man blir godt kjent med andre utvekslingsstudenter på tvers av studieretninger og kulturer.

    Jeg hadde et veldig fint semester i Nederland, hvor jeg ble kjent med mange nye mennesker og sett utrolig mange fine steder. Å dra på utveksling er både spennende og utrolig lærerikt så jeg vil anbefale alle som har muligheten til å dra på utveksling.

  • Wageningen ligger sentralt når det gjelder å reise til andre byer i Nederland og Europa, og togtilbudet er veldig bra. Ta toget til Amsterdam, Utrecht og Haag eller ta en sykkeltur i Wageningen til elva Nederrijn

  • På grunn av mangel på studentboliger i Wageningen kan det være vanskelig å finne seg et sted å bo. Jeg fikk tidlig beskjed om dette av studieveileder og begynte prosessen med å finne bolig. Jeg prøvde først å få søke om en studentbolig, men fikk ikke plass. Via facebook gruppen «Wageningen student plaza» fikk jeg og en venninne bolig etter å ha lagt ut et innlegg. Vi ble boende privat ca. 500m unna skolen sammen med to andre studenter.

    Det viktigste i søkeprosessen er at man aktivt prøver å få seg bolig.

    Bor man i Wageningen, har boligen nesten garantert en sentral lokasjon.

    Det er viktig å ikke ha for høye krav til standarden da den ligger litt under det vi har her, mens prisen er ca. den samme.

  • Semesteret er delt opp i 3 perioder, litt som blokker ved NMBU. Jeg var der kun i 2 perioder og i hver periode tok jeg 2 fag.

    LUP24306 Concepts and Approaches in Planning Practices

    LUP23806 Urban Quality of Life

    ENP23806 Sustainability Tranditions: concepts, issues and indicators

    YRM21306 Research Methodology for Human Environment Interactions

  • Lei deg en sykkel! I Nederland sykler alle, og det er en kjempefin måte å komme seg rundt på.

    Et annet tips er å bli med på fadderuka, AID, som arrangeres hvert år. Det er en utrolig god måte å få en rask innføring i nederlandske tradisjoner, venner og bli kjent med stedet. ESN er i tillegg en fin organisasjon for Europeiske utvekslingsstudenter hvor man får hvert med på mange arrangementer og turer!

    Reis rundt Europa. Nederland ligger godt koblet til landende rundt, og det er en utrolig god mulighet til å oppleve mange nye steder. Vi dro blant annet til Paris, München og Brussel